Tesaturi

Ţesăturile mari de lână sunt asociate, după criteriul specificităţii zonale, altor categorii de textile cu funcţie decorativă în cadrul interiorului ţărănesc, cu excepţia unei serii anume de scoarţe din veacul al XIX -lea (unele chiar datate 1849 şi 1862) decorate în câmpul central numai cu motivul arborelui vieţii, provenind din Moldova de Nord, Bucovina, Basarabia şi Oltenia, cărora li s-a reyervat un spaţiu expoziţional propriu în holul central al muzeului. Feţe de masă sau de pernă, cearşafuri şi mai ales ştergarele pentru decorul interiorului, de o mare varietate zonală, pun în evidenţă un bogat repertoriu ornamental perfect adaptat tehnicilor de decorare. Năvădite şi ţesute într-un număr mai mare de două sau patru iţe, căpătând o ţesătură reliefată, ţesăturile moldoveneşti sau cele bihorene diferenţiate prin gama cromatică a motivelor, se alătură grupajelor de textile dobrogene şi munteneşti realizate în combinaţii de bumbac şi borangic, cu ornamente ajurate sau alese peste fire şi celor transilvănene şi bănăţene lucrate din cânepă şi bumbac, uneori în tehnica numită Karamani.

One response to “Tesaturi

  1. Buna ziua,
    Ma bucur ca ati infiintat acest blog al Muzeului de arta populara! Era nevoie de el, si sper sa completati articolele si cu multe poze din muzeu.
    Voi pune un link catre acest blog si pe blogul nostru Peticelul Romanesc. Comunitatea noastra este foarte interesata de arta populara.
    Salutari Ioanei si Ceraselei 🙂
    Sanda Tudor/Constanta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s